Ястыки частиковых видов рыб как потенциальное сырье для производства пищевых белковых продуктов
Abstract
The processing of the actual catches of caviar of pond species of fish of the inland water bodies of the Astrakhan region (the Volga River and its watercourses) for 2015-2017 has made it possible to establish that annually at the fish processing enterprises of the Astrakhan region, more than 200 tons of caviar of pond species of fish, containing according to preliminary estimates from 19 to 25% protein. The possibility of using caviar of pond species of fish as raw material for the production of protein foods was established by the protein content, which for all objects of the study was from 19.5 to 31.5%, nitrogenous substances characteristics, including the hydrolysis index (formally titrated nitrogen (FTN) / non-protein nitrogen (NPN)), which for all objects of the study did not exceed 23%, the hydrolysis depth index (non-protein nitrogen (NPN) / general nitrogen (GN)), not exceeding 20% for all objects of the study, the nitrogen ratio of volatile basic nitrogen (VBN) to formally titrated nitrogen (FTN) index characterizing the depth of protein changes due to the course of the microbial and autolytic processes, for all objects of research not exceeding 8%. The possibility of using caviar of pond species of fish was established according to the safety indices (microbiological indices and content of toxic elements) in accordance with the requirements of TC040/2016 “On the Safety of Fish and Fish Products”. All of this indicated the need to use caviar of pond species as a secondary raw material for the production of food protein products.
About the Authors
Наталия Углова
Астраханский государственный технический университет (ФГБОУ ВПО «АГТУ»)
Russian Federation
Марфуга Мукатова
Астраханский государственный технический университет (ФГБОУ ВПО «АГТУ»)
Russian Federation
References
1. Лазаревский А.А. 1955. Техно-химический контроль в рыбообрабатывающей промышленности. М.: Пищепромиздат. 520 с.
2. Разумовская Р.Г. 2007. Контроль производства аналогов и комбинированных пищевых продуктов из гидробионтов. Астрахань: Изд-во АГТУ. 130 с.
3. Справочник по химическому составу и технологическим свойствам рыб внутренних водоёмов 1999 / Под ред. В.П. Быкова. М.: ВНИРО. 217 с.
4. Сарапкина О.В. 2005. Метод контроля степени протеолиза рыбного сырья. Краснодар: КНИИХП. 161 с.
5. Углова Н.Ю., Мукатова М.Д. 2017. Обоснование рационального использования вторичного сырья рыбоперерабатывающих предприятий Волжско- Каспийского бассейна // Тез. Межд. науч. конф. науч.-пед. раб. АГТУ / Под ред. Н.Т. Бербе ровой, А. В. Котельникова. Астрахань: Изд-во АГТУ. Режим доступа: 1 CD-диск.
6. Черногорцев А.П., Разумовская Р.Г. 1990. Технология получения новых белковых продуктов. Мурманск, 97 с.
For citations:
,
. Trudy VNIRO. 2019;176:72-80.
(In Russ.)