Preview

Trudy VNIRO

Advanced search

Концептуальный подход к обеспечению безопасности и качества рыбной продукции (на примере осетровых рыб)

Abstract

In Russia the situation in sturgeon economy is negative because of the increased poaching as well as sturgeons illegal production turnover and lack of the effective legislative base and executive practice for sturgeons and sturgeons products, including caviar, turnover regulation. For the last 30 years sturgeons population has been decreased 50 times in native habitat. Traceability systems development is necessary in order to solve the state problem of sturgeons preservation. In this article are presented key components of traceability systems well as are listed tasks which need to be solved within the development of sturgeons products traceability system. The analysis of Technical regulations of Eurasian Economic Commission «Fish and Fish Products Safety» and Technical regulations «Food Products safety» regarding implementation’s regulation of traceability, marking of food products and the state registration of production objects on which these processes of production (production) are carried out is submitted. The algorithm of accumulation and collection of information about a product for external and internal traceability during production from aquatic living resources and objects of an aquaculture is presented. Process of accumulation of information by production of the granular sturgeons pasteurized roe-zol (from roe-zol of IV and V maturities) from fish, breaded in aquaculture, is presented. Application of conceptual approach to development and stage- by-stage introduction of traceability system during production will allow to make process of production and the address of this production of sturgeon fishes transparent. Usage of it’s key provisions will allow to control safety and quality of sturgeons food products at all stages of production, storage, transportation, processing and realization taking into account requirements of the national legislation and the international requirements.

About the Author

Марина Сытова
Всероссийский научно-исследовательский институт рыбного хозяйства и океанографии (ФГБНУ «ВНИРО»)
Russian Federation


References

1. ГОСТ ISO 12877-2016. Прослеживаемость рыбной продукции. Требования к информации в цепочках распределения продукции из выращенной рыбы. 2016. М.: Стандартинформ. 46 с.

2. Единые нормы отходов, потерь, выхода готовой продукции и расхода сырья при производстве пищевой и консервированной продукции из осетровых рыб. 2004. М.: Изд-во ВНИРО. 157 с.

3. Инструкция по изготовлению икры осетровых рыб № 79. 1996. // Тематическая подборка «Икра всех видов обработки». ВНИЭРХ. С. 45-62.

4. Копыленко Л.Р. 2006. Научное обоснование и разработка технологии консервирования икры осетровых и лососевых рыб // Дисс. докт. тех. наук. М.: ВНИРО. 210 с.

5. Нормы отходов, потерь, выхода готовой продукции и расхода сырья при производстве пищевой продукции из гидробионтов внутренних водоёмов Западной Сибири. 2002. Тюмень. 60 с.

6. Нормы отходов, потерь, выхода готовой продукции и расхода сырья при производстве пищевой продукции из гидробионтов внутренних водоёмов Восточной Сибири. 2002. Тюмень. 50 с.

7. Нормы отходов, потерь, выхода фасованного полуфабриката и расхода сырья при производстве консервов и пресервов из гидробионтов внутренних водоёмов Западной и Восточной Сибири. 2002. Тюмень. 72 с.

8. Сытова М. В., Абрамова Л. С., Вафина Л. Х., Мюге Н. С., Бурлаченко И. В., Сафронов А. С. 2016. Методические основы системы прослеживаемости продукции из осетровых рыб, выращенных в аквакультуре (на базе экспериментального рыбоводного комплекса ФГБНУ «ВНИРО») М.: Изд- во ВНИРО. 87 с. Доступно через: http://www. vniro.ru/files/publish/metod_osnovy_proslejiv_2016. pdf. 20.06.2018.

9. Технический регламент Таможенного союза ТР ТС 021/2011 «О безопасности пищевой продукции». 2012. 242 с. Доступно через: www.tsouz.ru. 20.06.2018.

10. Технический регламент Евразийского экономического союза «О безопасности рыбы и рыбной продукции» (ТР ЕАЭС 040/2016). 2017. 140 с. Доступно через: https://docs.eaeunion.org/ru 20.06.2018.

11. Технологическая инструкция № 5 по упаковыванию и хранению консервов и пресервов. 2012. // Сборник технологических инструкций по обработке рыбы. Т. 1. СПб.: Судостроение. С. 146-157.


Review

For citations:


  . Trudy VNIRO. 2019;176:51-60. (In Russ.)



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-3497 (Print)

По вопросу подписки и приобретения номеров журналов просьба обращаться в ООО «Агентство «КНИГА-СЕРВИС» (т.:  495 – 680-90-88;  E-mail: public@akc.ru  Web: www.akc.ru).