Preview

Trudy VNIRO

Advanced search

Scientific aspects of the effectiveness of the use of giant grenadier, horse mackerel and round sardinella in food technology

https://doi.org/10.36038/2307-3497-2021-183-149-162

Abstract

An increase in the Russian catch of aquatic biological resources may be provided by the underutilized resources of the World Ocean, which include such fish species as, horse mackerel, round sardinella and giant grenadier. Studies were carried out to study the size-mass composition of horse mackerel, round sardinella and giant grenadier, which showed that fillet yield when cutting giant grenadier was 61.2%, large horse mackerel 63,3%, shallow horse mackerel 47,9%, and round sardinella 54.8%. Based on the data on the fractional composition of proteins and the structural and mechanical properties of muscle tissue, the expediency of manufacturing various molded products and minced products such as sausages and sausages from horse horse mackerel and round sardinella, and dietary pasty food products from giant grenadier was established. Rational parameters of muscle tissue grinding of horse mackerel, round sardinella (2 min at 3000 rpm) and giant grenadier (6 min at 3000 rpm) have been scientifically substantiated. It has been established that the creation of stable protein-fat emulsions based on minced giant grenadier, horse mackerel and round sardinella is possible when the ratio of protein, fat and water is 1: 2.1 v 3.5: 9 for giant grenadier; 1: 0.3: <13.2 for horse mackerel and round sardinella.

About the Authors

T. A. Ignatova
Russian Federal Research Institute of Fisheries and Oceanography («VNIRO»)
Russian Federation


N. G. Strokova
Russian Federal Research Institute of Fisheries and Oceanography («VNIRO»)
Russian Federation


N. V. Semikova
Russian Federal Research Institute of Fisheries and Oceanography («VNIRO»)
Russian Federation


T. V. Rodina
Russian Federal Research Institute of Fisheries and Oceanography («VNIRO»)
Russian Federation


References

1. ГОСТ 31339. 2006. Рыба, нерыбные объекты и продукция из них. Правила приёмки и методы отбора проб. М.: Изд-во стандартов. 12 с.

2. ГОСТ 7636. 1985. Рыба, морские млекопитающие, морские беспозвоночные и продукты их переработки. М.: Изд-во стандартов. 45 с.

3. Абрамова Л.С. 2003. Обоснование технологии поликомпонентных продуктов питания с задаваемой структурой и комплексом показателей адекватности на основе рыбного сырья. Автореф. дисс.. док. техн. наук. Калининград: КГТУ. 53 с.

4. Антипова Л.В., Глотова И.А., Рогов И.А. 2001. Методы исследования мяса и мясных продуктов. М.: Колос. 376 с.

5. Будина В.Г. 1983. Технология рыбных колбасных изделий. М.: Из-во Лёгкая и пищевая промышленность. 160 с.

6. Глубоковский М.К., Тарасюк С.Н., Зверькова Л.М., Семеняк Л.В., Зименко Н.П., Мурзов Н.Н., Петрова Н.В., Скакун В.А. 2012. Сырьевая база российского рыболовства в 2012 году (район российской юрисдикции). М.: Изд-во ВНИРО. 497 с.

7. Кантере В.М., Фоменко М. А. 2003. Сенсорный анализ продуктов питания. М.: РАСХН. 400 с.

8. Кизеветтер И. В., Макарова Т. И., Зайцев В. П., Миндер Л. П., Подсевалов В.Н., Лагунов Л. Л. 1976. Технология обработки водного сырья. М.: Пищевая промышленность. 696 с.

9. Косой В.Д., Виноградов Я. И., Малышев А. Д. 2005. Инженерная реология биотехнологических сред. СПб.: ГИОРД. 648 с.

10. Лазаревский А. А. 1955. Технохимический контроль в рыбообрабатывающей промышленности. М.: Пищепромиздат. 518 с.

11. Рогов И.А., Жаринов А.И., Текутьева Л.А., Шепель Т.А. 2009. Биотехнология мяса и мясопродуктов. М.: ДеЛи принт. 296 с.

12. Родина Т.Г. 2004. Сенсорный анализ продовольственных товаров. М.: Академия. 208 с.

13. Сафронова Т.М. 1998. Справочник дегустатора рыбы и рыбной продукции. М.: Изд-во ВНИРО. 244 с.

14. Статистические сведения по рыбной промышленности России 2009-2010 гг. 2011. М.: ФГУП «ВНИРО». 80 с.

15. Статистические сведения по рыбной промышленности России 2011-2012 гг. 2013. М.: ФГУП «ВНИРО». 72 с.

16. Статистические сведения по рыбной промышленности России 2013-2014 гг. 2015. М.: ФГУП «ВНИРО». 80 с.

17. Статистические сведения по рыбной промышленности России 2015-2016 гг. 2017. М.: ФГУП «ВНИРО». 76 с.

18. Статистические сведения по рыбной промышленности России 2016-2017 гг. 2018. М.: ФГУП «ВНИРО». 75 с.

19. Стратегия повышения качества пищевой продукции в Российской Федерации до 2030 года (Распоряжение правительства РФ от 29 июня 2016 года N 1364-р). Доступно через: http://docs.cntd.ru/document/420363999. 26.02.2020.

20. Стратегия развития рыбохозяйственного комплекса Российской Федерации на период до 2030 года (Распоряжение правительства РФ от 26 ноября 2019 года N 2798-р). Доступно через: http://docs.cntd.ru/document/564654448. 26.02.2020.


Review

For citations:


Ignatova T.A., Strokova N.G., Semikova N.V., Rodina T.V. Scientific aspects of the effectiveness of the use of giant grenadier, horse mackerel and round sardinella in food technology. Trudy VNIRO. 2021;183:149-162. (In Russ.) https://doi.org/10.36038/2307-3497-2021-183-149-162



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-3497 (Print)

По вопросу подписки и приобретения номеров журналов просьба обращаться в ООО «Агентство «КНИГА-СЕРВИС» (т.:  495 – 680-90-88;  E-mail: public@akc.ru  Web: www.akc.ru).