Preview

Trudy VNIRO

Advanced search

Безопасность и эффективность кормовой продукции из внутренностей кукумарии

Abstract

The data on the chemical composition of the viscera of cucumaria, which are waste products during its cutting, are presented. It was established that the object of study contains a small amount of proteins (not more than 8.0%), lipids (2.6-3.2%), while it is characterized by high water content. The composition of the mineral substances is dominated by potassium, magnesium, sodium and calcium, in appreciable amounts its contain zinc, iron, iodine. Proteins are represented by valuable amino acids; glycine, aspartic and glutamic acids are predominant among the replaceable ones. The viscera contains biologically active glycosides and amino sugars. The protein content in feed products derived from viscera is 40-41%, lipids - 17-21%, mineral substances - 32-36%. Lipids are represented by saturated fatty acids (27-41%), including branched acids (14-26%), monounsaturated acids (21-23%), the amount of polyunsaturated acids is 31-42%. The safety of feed products was determined by the level of toxic elements, which did not exceed the permissible limits, as well as by biological tests, which resulted in the absence of the toxic effect of feed products and showed its antioxidant effect, which is reflected in a decrease in the content of diene conjugates, malonic dialdehyde and Schiff bases compared to the control group. The efficiency of using feed products as a feed additive in tests on minks is in increasing the body weight in the experimental group compared to the control, as well as in the absence of defects in skins and an increased number of large and especially large skins. When using feed products in rabbits rations, a positive effect on fertility, the number of offspring, and the survival rate of rabbits has been established.

About the Authors

Татьяна Слуцкая
Тихоокеанский филиал ФГБНУ «ВНИРО» («ТИНРО»)
Russian Federation


Галина Тимчишина
Тихоокеанский филиал ФГБНУ «ВНИРО» («ТИНРО»)
Russian Federation


Анастасия Карлина
Тихоокеанский филиал ФГБНУ «ВНИРО» («ТИНРО»)
Russian Federation


Константин Павель
Тихоокеанский филиал ФГБНУ «ВНИРО» («ТИНРО»)
Russian Federation


References

1. ГОСТ 7636-85. 1991. Рыба, морские млекопитающие, морские беспозвоночные и продукты их переработки. Методы анализа. М.: Издательство стандартов. 134 с.

2. Авилов С.А. 2000. Тритерпеновые гликозиды голотурий отряда Dendrochirotida. Автореф. дисс. … док. хим. наук. Владивосток: Дальнаука. 61 с.

3. Афанасьева А.Е. 2002. Обоснование технологии обработки внутренностей кукумарии как источника биологически активных добавок // Тез. докл. Всерос. конф. молодых учёных, посвящённой 140-летию со дня рождения Н.М. Книповича. Мурманск, 23-25.04.2002 г. Мурманск: Изд-во ПИНРО. С. 17-18.

4. Владимиров Ю.А., Арчаков А.И. 1972. Перекисное окисление липидов в биологических мембранах. М.: Наука. 252 с.

5. Дроздова О. А., Авилов С.А., Калиновский А. И., Стоник В.А. 1992. Минорный гликозид из голотурии Cucumaria japonica // Химия природных соединений. № 5. С. 593.

6. Дроздова О. А., Авилов С.А., Калиновский А. И., Стоник В. А. Мильгром Ю. М., Рашкес Я. В. 1993 а. Новые гликозиды из голотурии Cucumaria japonica // Химия природных соединений. № 2. С. 242-248.

7. Дроздова О. А., Авилов С.А., Калиновский А. И., Стоник В.А. Мильгром Ю.М., Рашкес Я.В. 1993 б. Трисульфатированные гликозиды из голотурии Cucumaria japonica // Химия природных соединений. № 3. С. 369-374.

8. Калинин В.И., Левин В.С., Стоник В.А. 1994. Химическая морфология: тритерпеновые гликозиды голотурий (Holothurioidea, Echinodermata). Владивосток: Дальнаука. 284 с.

9. Калинин В. И., Стоник В. А., Авилов С. А. 1990. Гомологическая изменчивость и направленность в эволюции тритерпеновых гликозидов голотурий (Holothurioidea, Echinodermata) // Журнал общей биологии. Т. 51. № 2. С. 247-260.

10. Карлина А.Е. 2009. Безотходная технология пищевых продуктов и биологически активных добавок из кукумарий дальневосточных морей. Дисс. … канд. технических наук. Владивосток, ТИНРО-Центр. 238 с.

11. Левин В.С. 1989. О биологической роли и происхождении токсичных гликозидов иглокожих // Журнал общей биологии. Т. 50. № 2. С. 207-212.

12. Левин В. С. 2000. Дальневосточный трепанг. Биология, промысел, воспроизводство. СПб.: Голанд. 200 с.

13. МУК 2.3.2.721-98. 1999. Определение безопасности и эффективности биологически активных добавок к пище. 1999. М.: 87 c.

14. Остерман Л.А. 1985. Хроматография белков и нуклеиновых кислот. М.: Наука. 536 с.

15. Панасюк А.Ф., Ларионов Е.В. 2000. Хондроитинсульфаты и их роль в обмене хондроцитов и межклеточного матрикса хрящевой ткани // Научно- практическая ревматология. № 2. С. 46-55.

16. Поликарпова С.И., Волкова О.Н., Седов А.М., Стоник В.А., Лиходед В.Г. 1990. Цитогенетическое изучение мутагенности кукумариозида // Генетика. Т. 26. № 9. С. 1682-1684.

17. Попов А.М. 2002. Сравнительное изучение цитотоксического и гемолитического действия тритерпеноидов женьшеня и голотурий // Изв. РАН. Сер. Биол. № 2. С. 155-164.

18. Рисман М. 1998. Биологически активные пищевые добавки. Неизвестное об известном. Справочник. М.: Арт-Бизнес-Центр. 489 с.

19. Рыбин В. Г., Павель К. Г., Тимчишина Г. Н., Карлина А.Е. 2009. Сравнительная характеристика липидов дальневосточных голотурий Cucucmaria japonica и Cucucmaria okhotensis // Известия ТИНРО. Т. 159. С. 312-324.

20. Славин У. 1971. Атомно-абсорбционная спектроскопия. Л.: Химия. 296 с. (Slavin W. 1968. Atomic absorption spectroscopy. Interscience (Wiley), New York.).

21. Слуцкая Т.Н. 1975. Исследования по химии и технологии трепанга и кукумарии. Дисс. … канд. технических наук. Владивосток: ТИНРО. 118 с.

22. Сова Р.Е., Шефтель В.О. 1983. К вопросу об оценке различий между подопытной и контрольной группами в токсикологическом эксперименте // Гигиена и санитария. № 5. С. 83-84.

23. Состояние промысловых ресурсов. Прогноз общего вылова гидробионтов по Дальневосточному рыбохозяйственному бассейну на 2017 г. (краткая версия). 2017. Владивосток: ТИНРО-Центр. 407 с.

24. ТИ 36-277-05. 2005. Технологическая инструкция по изготовлению продукции кормовой из внутренностей кукумарии сушёной.

25. Тимчишина Г.Н., Слуцкая Т.Н., Афанасьева А.Е., Павель К. Г., Андреев Н. Г. 2004. Способ комплексной переработки голотурий, биологически активная добавка «Акмар», кормовая биологически активная добавка: Пат. 2236155 РФ. Заявл. 05.08.2002. Опубл. 20.09.2004. Б. И. № 26

26. Тихонов В.Н., Шитиков В.К. 1984. Анализ изменений массы внутренних органов в токсикологическом эксперименте // Фармакология и токсикология. № 5. С. 113-116.

27. ТР ЕАЭС 040/2016. 2016. Технический регламент Евразийского экономического союза «О безопасности рыбы и рыбной продукции». Доступно через: http://docs.cntd.ru/document/420394425

28. ТУ 9283-277-00472012-05. 2005. Продукция кормовая из внутренностей кукумарии сушёная.

29. Тутельян В.А., Спиричев В.Б., Шатнюк Л.Н. 1999. Коррекция микронутриентного дефицита - важнейший аспект концепции здорового питания населения России // Вопросы питания. Т. 68. № 1. С. 3-12.

30. Чумак А. Д., Павель К. Г., Тимчишина Г. Н. 1995. Определение тритерпеновых гликозидов в голотуриях // Известия ТИНРО. Т. 118. С. 36-40.

31. Шемуранова Н. А., Филатов А. В., Сапожников А.Ф., Атаманова М.И., Якуш Е.В., Слуцкая Т.Н., Тимчишина Г.Н. 2017. Эффективность применения биодобавки из кукумарии в перепеловодстве // Птицеводство. № 5. С. 32-35.

32. Bakus G.J. 1981. Chemical defence mechanisms on the Great Barrier Reef, Australia // Science. V. 211. № 4481. P. 497-499.

33. Barthe L., Woodley J., Lavit M., Przybylski C., Philibert C., Houin G. 2004. In vitro intestinal degradation and adsorption of chondroitin sulfate, a glycosaminoglycan drug // Arzneimittelforschung. V. 54. № 5. P. 286-292.

34. Bligh E.G., Dyer W.J. 1959. A rapid method of total lipid extraction and purification // Canad. J. Biochem. Phisiol. V. 37. № 8. P. 911-917.

35. Carreau J.P., Dubacq J.P. 1978. Adaption of a macro- scale method to the micro-scale for fatty acid methyl transesterification of biological lipid extracts // J. Chromatogr. A. Vol. 151. № 3. P. 384-390.

36. Christie W.W. 1988. Equivalent chain-lengths of methyl ester derivatives of fatty acids on gas chromatography. A reappraisal // J. Chromatogr. A. V. 447. P. 305-314.

37. Hamel J., Mercier A. 1998. Diet and feeding behavior of the sea cucumber Cucumaria frondosa in the St. Lawrence estuary, eastern Canada // Can. J. Zool., V. 76. № 6. P. 1194-1198.

38. Haug T., Kjuul A.K., Styrvold O.B., Sandsdalen E., Olsen O.M., Stensvag K. 2002. Antibacterial activity in Strongylocentrotus droebachiensis (Echinoidea), Cucumaria frondosa (Holothuroidea), and Asterias rubens (Asteroidea) // J. Invertebr. Pathol. V. 81. № 2. P. 94-102.

39. Hong S.W., Kim B.T., Shin H.Y., Kim W.S., Lee K.S., Kim Y. S., Kim D. H. 2002. Purification and characterization of novel chondroitin ABC and AC lyases from Bacteroides stercoris HJ-15, a human intestinal anaerobic bacterium // Eur. J. Biochem. V.269. № 12. P. 2934-2940.

40. Kalinin V.I., Avilov S.A., Stonik V.A. 2000. Тriterpene glycosides from sea cucumbers (Holothuroidеа): structure, function and evolution // Saponins in food, feedstuffs and medicinal plants. Boston: Kluwer Acad. Publ. P. 155-162.

41. Lauder R. M. 2009. Chondroitin sulphate: a complex molecule with potential impacts on a wide range of biological systems // Complementary Therapies in Medicine. V.17. № 1. P. 56-62.

42. Motohiro T. 1960 a. Mucoprotein in marine products. I. Isolation of a mucoprotein from the meats of Stichopus japonicus and Cucumaria japonica // Nippon Suisan Gakkaishi. V. 26. P. 1171-1174.

43. Thompson R.H. 1996. Simplifying fatty acid analyses in multicomponent foods with a standard set of isothermal GLC conditions coupled with ECL determinations // J. of Chromatographic Science. V. 34. P. 495-504.

44. Tully S. E., Rawat M., Hsieh-Wilson L.C. 2006. Discovery of TNF-alpha antagonist using chondroitin sulfate microarrays // J. of American Chemistry Society. V. 128. № 24. P. 7740-7741.

45. Xiong S.L. 2007. The free radical-scavenging property of chondroitin sulfate from pig laryngeal cartilage in vitro // J. of Food Biochemistry. V. 31. № 1. P. 28-44.

46. Yang P., Collin P., Madden T., Chan D., Sweeney-Gotsch B., McConkey D., Newman R.A. 2003. Inhibition of proliferation of PC3 cells by the branched-chain fatty acid, 12-methyltetradecanoic acid, is associated with inhibition of 5-lipoxygenase // Prostate. V. 55. № 4. P. 281-291.

47. Zhong Y., Khan A.M., Shahidi T. 2007. Compositional characteristics and antioxidant properties of fresh and processed sea cucumber (Cucumaria frondosa) // J. Agric. Food Chem. V. 55. № 4. P. 1188-1192.


Review

For citations:


 ,  ,  ,   . Trudy VNIRO. 2019;176:168-181. (In Russ.)



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-3497 (Print)

По вопросу подписки и приобретения номеров журналов просьба обращаться в ООО «Агентство «КНИГА-СЕРВИС» (т.:  495 – 680-90-88;  E-mail: public@akc.ru  Web: www.akc.ru).