Preview

Trudy VNIRO

Advanced search

О путях повышения качества кормовой рыбной муки для нужд аквакультуры в Российской Федерации

Abstract

At this article necessity of specific requirements for domestic fish meal quality, which used for aquaculture is proved as well as for raw materials, used for their production. The results of researching for samples of raw materials, which used for fish meal production, were presented. Information about modern foreign achievements at the area of fish meal production, made from different kinds of raw fish both information about quantitative characteristics of indicators, which regulate product quality, were summarized. Based on results of made researching recommendations for raw fish handling while fish meal production, which used for aquaculture needs, was developed. Also, technological parameters and technical solutions for intermediate products handling at most important stages of technological processes - cocking and drying - were introduced. Presented solutions allow to use a differential approach for fatty and skinny fish handling for saving of high-quality characteristics for fish meal.

About the Authors

Роман Артемов
Всероссийский научно-исследовательский институт рыбного хозяйства и океанографии (ФГБНУ «ВНИРО»)
Russian Federation


Ирина Бурлаченко
Всероссийский научно-исследовательский институт рыбного хозяйства и океанографии (ФГБНУ «ВНИРО»)
Russian Federation


Алексей Бочкарев
Всероссийский научно-исследовательский институт рыбного хозяйства и океанографии (ФГБНУ «ВНИРО»)
Russian Federation


Юлия Баскакова
Всероссийский научно-исследовательский институт рыбного хозяйства и океанографии (ФГБНУ «ВНИРО»)
Russian Federation


References

1. ГОСТ 2116-2000. 2002. Мука кормовая из рыбы, морских млекопитающих, ракообразных и беспозвоночных. Технические условия (с изменением № 1). Комбикорма. Часть 3. Кормовые добавки, витамины. Технические условия: Сб. Гостов. М.: ИПК Издательство стандартов. 14 с.

2. Боева Н.П., Бредихина О.В., Бочкарев А.И., Дяченко М.М. 2017. Технологии кормовых и технических продуктов. М.: Изд-во ВНИРО. 70 с.

3. Бурлаченко И.В., Артемов Р.В. 2017. Развитие научного обеспечения производства комбикормов для рыб в современных условиях // Рыбоводство. Т. 1. Вып. 4. С. 32-34.

4. Исаев В.А. 1985. Кормовая рыбная мука. М.: Агропромиздат. 190 с.

5. Итоги деятельности Федерального агентства по рыболовству в 2018 году и задачи на 2019 год. Доступно через: http://fish.gov.ru/files/documents/ob_ agentstve/ kollegiya/ itogi_2018_zadachi_2019_2.pdf 28.02.2018.

6. Пресс-служба Росрыболовства. Объём производства аквакультуры в 2018 году достиг 220 тыс. тонн - на 7% больше прошлогоднего уровня. Доступно через: http://fish.gov.ru/press-tsentr/novosti/21706- ob-em-proizvodstva-akvakultury-v-2018-godu - dostig- 220-tys-tonn-na-7-bolshe-proshlogodnego- urovnya. 28.02.2018.

7. Сборник технологических инструкций. 1994. Т. 2. / Под ред. А.Н. Белогурова, М.С. Васильевой. М.: Колос. 590 с.

8. Состояние мирового рыболовства и аквакультуры. 2018. FAO, Rome, Italy: I9540RU. 226 с.

9. Ariyawansa S. 2000. The evaluation on functional properties of fish meal // UNI - Fisheries Training Program. 24 p. Accessible via: https://www.researchgate.net/publication/238071960_ THE_EVALUATION_OF_FUNCTIONAL_ PROPERTIES_OF_FISH_MEAL. 06.07.2018.

10. FAO: China: Feed and Feed Ingredient Standards. Accessible via: http://www.fao.org/fishery/affris/feed- and-feed-ingredient-standards/china-feed-and-feed- ingredient-standards/en/. 06.07.2018.

11. Hardy R.W., Masumito T. 1990. Specifications for marine by-products for aquaculture.: International By-Products Conference. Alaska, 1990. p. 109-120.

12. Marki B. 1990. Effects of process parameters and raw material freshness on fish meal quality // Intern. By- Products Conference, Alaska. p. 105-108.

13. Seafish. Fish meal and fish oil facts and figures. Accessible via https://www.seafish.org/media/publications/ Seafish_FishmealandFishOil_FactsandFigures2018. pdf 06.07.2018.


Review

For citations:


 ,  ,  ,   . Trudy VNIRO. 2019;176:152-159. (In Russ.)



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-3497 (Print)

По вопросу подписки и приобретения номеров журналов просьба обращаться в ООО «Агентство «КНИГА-СЕРВИС» (т.:  495 – 680-90-88;  E-mail: public@akc.ru  Web: www.akc.ru).