Preview

Trudy VNIRO

Advanced search

Разработка комплексной технологии переработки органических отходов рыбоперерабатывающих предприятий на коллагенсодержащие гидролизаты пищевого назначения

Abstract

Recently, there has been a problem associated with the limited resources of animal protein, in this regard, one of the promising directions is the effective and rational use of raw materials of animal origin, improvement of methods of its processing, storage and transportation, as well as the introduction of resource-saving and waste-free technologies. Technologies that allow the maximum use of natural raw materials are particularly developed. The paper investigates the issues of rational use in the food industry of organic fish processing plants - fish skin containing valuable protein - collagen, and proposes a technology for producing collagen-containing hydrolysates on its basis, due to biotechnological treatment with the enzyme preparation “Collagenase” together with a solution of citric acid and subsequent sublimation drying. The results of the assessment of the quality level of collagen-containing hydrolysates from the skin of sockeye (Oncorhynchus nerka), cod (Gadus morhua) and chum (Oncorhynchus keta) are presented. The developed technology makes it possible to obtain hydro-lysates with higher organoleptic characteristics with the content of collagen fiber fragments, which can be used as structure-forming agents in the production of food products.

About the Authors

Ольга Бредихина
Всероссийский научно-исследовательский институт рыбного хозяйства и океанографии (ФГБНУ «ВНИРО»)
Russian Federation


Никита Зарубин
Всероссийский научно-исследовательский институт рыбного хозяйства и океанографии (ФГБНУ «ВНИРО»)
Russian Federation


References

1. Абрамова Л.C. 2005. Поликомпонентные продукты питания на основе рыбного сырья. М.: Изд-во ВНИРО. 175 с.

2. Антипова Л.В. 2014. Современные методы исследования сырья и продуктов животного происхождения. Воронеж.: Воронежский ЦНТИ - филиал ФГБУ «РЭА» Минэнерго России. 531 с.

3. Антипова Л. В., Сторублевцев С. А. 2010. Биотехнология коллагеновых пищевых ингредиентов // Мясная индустрия. № 6. С. 16-18.

4. Байдалинова Л. С., Лысова С. А., Мезенова О. Я., Сергеева Н.Т., Слуцкая Т.Н., Степанцова Г.Е. 2006. Биотехнология морепродуктов. М.: Мир. 560 с.

5. Бредихина О. В., Бредихин С. А., Новикова М. В. 2009. Научные основы производства рыбопродуктов. М.: КолосС. 152 с.

6. Зарубин Н.Ю., Бредихина О.В., Семёнов Г.В., Краснова И.С. 2016. Получение сухих высококачественных рыбных гидролизатов с использованием вакуумной сублимационной сушки // Вестник АГТУ: серия Рыбное хозяйство. № 3. С. 138-144.

7. Зарубин Н.Ю., Литвинова Е.В., Фролова Ю.В., Бредихина О.В. 2016. Новые данные об использовании коллагеновых гидролизатов в технологии рыбных полуфабрикатов // Пищевая промышленность. № 12. С. 21-24.

8. Зарубин Н. Ю., Фролова Ю. В., Бредихина О. В. 2017. Разработка многофункционального комплекса на основе сырья животного и растительного происхождения для использования в технологии рыбных полуфабрикатов // Известия вузов. Прикладная химия и биотехнология. Том 7. № 1. С. 119-126.

9. Землякова Е.С., Мезенова О.Я. 2011. Биологически активные композиции остеотропного и хондропротекторного действия на основе вторичного сырья гидробионтов. Калининград: КГТУ. 169 с.

10. Кильмаев Р.Г., Разумовская Р.Г. 2007. Исследования ферментативного гидролиза малоценного рыбного сырья в технологии получения белковых продуктов // Вестник АГТУ. Сер: Рыбное хозяйство. № 3. С. 120-125.

11. Лагуткина Л.Ю., Лагуткин О.Ю. 2011. Аквакультура: приоритеты, ресурсы, технологии // Рыболовство и рыбное хозяйство. № 3. С. 49-56.

12. Обзор рынка рыбы по состоянию на 12.10.2018 г. Доступно через: http://www.vniro.ru/ru/izdatelstvo/ periodicheskie-izdaniya/trudy-vniro/trebovaniya-k- oformleniyu-statej. 29.03.2019.

13. Цибизова М.Е., Разумовская Р.Г., Као Тхи Хуе. 2011. Практические аспекты получения структурообразователей из коллагенсодержащего рыбного сырья // Вестник АГТУ: Сер.: Рыбное хозяйство. 2011. № 1. С. 145-151.

14. Ярцева Н.В., Долганова Н.В. 2011. Изучения возможности улучшения качества рыбного фарша путём промывания органическими кислотами // Вестник АГТУ. Сер.: Рыбное хозяйство. № 1. С. 158-164.

15. Aberoumand A. 2011 Isolation of collagen from some fishes skins in Iran // J. of Agricultural Technology. Vol. 7(3). P. 783-788.

16. Hashim, P., Mohd Ridzwan, M.S., Bakar, J., Mat Hashim, D. 2015. Collagen in food and beverage industries // International Food Re-search J. № 1. P. 1-8.

17. Fengxiang Zhang, Anning Wang, Zhihua Li, Shengwen He1, Lijun Shao1. 2011. Preparation and Characterisation of Collagen from Freshwater Fish Scales // Food and Nutrition Sciences. № 2. P. 818- 823.

18. Zainol, Izzati H, Hanim H. 2017. Low Molecular Weight Collagen from Ti-lapia Fish Scales for Potential Cosmetic Application / Der Pharma Chemica. № 9(7). P. 108-114.


Review

For citations:


 ,   . Trudy VNIRO. 2019;176:109-121. (In Russ.)



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-3497 (Print)

По вопросу подписки и приобретения номеров журналов просьба обращаться в ООО «Агентство «КНИГА-СЕРВИС» (т.:  495 – 680-90-88;  E-mail: public@akc.ru  Web: www.akc.ru).