Preview

Trudy VNIRO

Advanced search

Формирование биохимических показателей качества нового ассортимента фаршей из пищевой рыбной продукции с растительными добавками для функционального питания

Abstract

The results of studies, the introduction of which allowed to expand the range of fish products that meet the principles of healthy eating, based on the advice of the world Health Organization (who). The functionality of the new fish products is acquired by the inclusion of vegetable additives in the composition of minced meat. The solution of optimization problems of modeling of minced meat formulations of the given biochemical composition was carried out using the method of conjugate gradients. From the resulting array we chose data characterized by the highest indicators of the desirability function, reflecting the desired indicator, for example, the degree of balance of amino acids in proteins of products. Criteria for the balance of amino acid composition were assessed using the amino acid composition of the protein standard on a scale of FAO / who. In order to simulate the most balanced formulation, the process of its optimization is divided into two stages. The first is the modeling of the formulation as a definition of all possible options for the quantitative ratio of the ingredients included in it. The second is a qualitative assessment and the choice of several of its most optimal options. Technologies and recipes of the new range of fish products are protected by patents, technical standards, have been tested in production conditions. Indicators of the studied biochemical composition of new products can be attributed to its functional food products according to the requirements of GOST R55577-2013. Food functional. Information about the distinctive features and effectiveness.

About the Authors

Ольга Кутина
Всероссийский научно-исследовательский институт рыбного хозяйства и океанографии (ФГБНУ «ВНИРО»)
Russian Federation


Ирина Игонина
Всероссийский научно-исследовательский институт рыбного хозяйства и океанографии (ФГБНУ «ВНИРО»)
Russian Federation


Алексей Дряхлов
Министерство науки и высшего образования Российской Федерации
Russian Federation


References

1. ГОСТ Р 55505-2013. Фарш рыбный пищевой мороженый. Технические условия. М.: Стандарт. 14 с.

2. ГОСТ Р 55577-2013. Продукты пищевые функциональные. Информация об отличительных признаках и эффективности. М.: Стандарт. 17 с.

3. Доронин А.Ф., Шендеров Б.А. 2002. Функциональное питание. М.: Грант. 296 с.

4. Кутина О.И., Могильный М.П., Шленская Т.В., Мираков И.Р., Славянский А.А., Шарова Т.Н. 2017. Функциональный продукт на основе рыбного фарша. Пат. РФ № 2634117. Бюл. № 30.

5. Платова Л.Г., Кочеткова А.А. 2008. Применение пищевых волокон в различных группах продуктов // Бизнес пищевых ингредиентов. № 6. С. 18-20.

6. Покровский А.А. 1976. Химический состав пищевых продуктов. М.: Пищевая промышленность. 236 с.

7. Распоряжение Правительства Российской Федерации от 19 апреля 2017 г. № 738-р «Об утверждении плана мероприятий по реализации Стратегии повышения качества пищевой продукции в Российской Федерации до 2030 года». Доступно через: http://www.consultant.ru/document/cons_doc_ LAW_220416. 22.06.2018.

8. Скурихин И.М., Волгарев М.Н. 1987. Химический состав пищевых продуктов. М.: Агропромиздат. 224 с.

9. Указ Президента Российской Федерации от 13 мая 2017 г. № 208 «О Стратегии экономической без опасности Российской Федерации на период до 2030 года». Доступно через: http://www.consultant. ru/document/cons_doc_LAW_220416. 22.06.2018.


Review

For citations:


 ,  ,   . Trudy VNIRO. 2019;176:95-108. (In Russ.)



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-3497 (Print)

По вопросу подписки и приобретения номеров журналов просьба обращаться в ООО «Агентство «КНИГА-СЕРВИС» (т.:  495 – 680-90-88;  E-mail: public@akc.ru  Web: www.akc.ru).