Preview

Trudy VNIRO

Advanced search

Освоение запасов мезопелагиали - долгий путь исследований и поиска

Abstract

The review paper discusses scientific and practical approaches to the processing of deep water mesopelagic fish species. The analysis of patent and scientific literature is prepared, the priority areas and current trends of use of these objects are revealed. Reasonable offers for further research and technological capabilities of processing are presented. The most large scale studies of mesopelagic fish species were conducted by Russian scientists in the 90s of the last century. During this period, the basic principles of technologies for their processing were developed, which were never implemented. At present, researchers from countries in the Asia-Pacific region, primarily scientists from China and Japan, are actively engaged in the development of technologies and the possible use of products from the processing of deep sea mesopelagic fish species. Thus, despite the stable biomass of mesopelagic fish, as well as the nutritional and biological value of the substances that make up this raw material, the catch and production of goods is an area of high risk. Today, the question of the appropriateness of their mass fishing remains open.

About the Authors

Елена Харенко
Всероссийский научно-исследовательский институт рыбного хозяйства и океанографии (ФГБНУ «ВНИРО»)
Russian Federation


Анна Сопина
Всероссийский научно-исследовательский институт рыбного хозяйства и океанографии (ФГБНУ «ВНИРО»)
Russian Federation


Екатерина Гриценко
Всероссийский научно-исследовательский институт рыбного хозяйства и океанографии (ФГБНУ «ВНИРО»)
Russian Federation


References

1. ГОСТ 32366-2013/ISO/TS МКС 67.120.30. 2015. Рыба мороженая. М.: Стандартинформ. 43 с.

2. Абрамова Л.С. 2003. Обоснование технологии поликомпонентных продуктов питания с задаваемой структурой и комплексом показателей пищевой адекватности на основе рыбного сырья. Автореф. дисс. док. техн. наук. Калининград: КГТУ. 53 с.

3. АНТКОМ. 2002. Мера по сохранению 43-01. Предохранительное ограничение на вылов Electrona carlsbergi в Статистическом подрайоне 48.3 в сезоне 2002-2003 гг. Доступно через: https://www. ccamlr.org/ru/node/82978. 12.11.2018.

4. АНТКОМ. 2003. Мера по сохранению 32-17. Запрет на направленный промысел Electrona carlsbergi в статистическом подрайоне 48.3. Доступно через: https://www.ccamlr.org/ru/node/74931. 12.11.2018.

5. Боева Н.П. 2002 а. Научное обоснование комплексной технологии кормовой муки из нетрадиционных объектов промысла. Автореф. дисс. док. технич. наук. Калининград: КГТУ. 52 с.

6. Боева Н.П. 2002 б. Технология кормовой муки из мелких рыб повышенной жирности // Рыбное хозяйство. № 3. С. 53-55.

7. Боева Н.П. 2004. Состояние и перспективы развития производства кормовой муки из гидробионтов // Труды ВНИРО. Т. 143. С. 182-189.

8. Бойков Ю. А., Косульников В. И., Мухленов А. Г., Романов В.А., Шестаков Н.К. 2005. Добывающее судно с ферментативным способом переработки водных биоресурсов. Патент РФ № 49512. Доступно через: https://poleznayamodel.ru/ model/9/99441.html. 31.08.2018.

9. Галынкин В. А., Гарабаджиу А. В., Еникеев А. Х. 2009. Способ получения биодизельного топлива. Патент RU2404230. Доступно через: http://www. findpatent.ru/patent/240/2404230.html. 12.11.2018.

10. Жуков В.П. 2008. Алгоритм расчёта конструктивных характеристик траловых мешков для облова мезопелагических рыб // Известия ТИНРО. Т. 155. С. 295-299.

11. Одинцов А.Б. 2002. Технохимическая характеристика мелких мезопелагических рыб и пути их рационального использования // Известия ВУЗов. Пищевая Технология. № 2-3. Краснодар: Изд-во КубГТУ. С. 10-12.

12. Отчёт о научной деятельности ВНИРО за 1989 г. 1990. М.: Изд-во ВНИРО. Т. 1. С. 252-253.

13. Парин Н.В. 1988. Рыбы открытого океана. М.: Наука. 272 с.

14. Петрова Л.Д., Богданов В.Д. 2013. Способ получения фарша из глубоководных рыб. Патент 2488291 РФ. Бюл. № 21.

15. Попова И.М., Бикбов Т.М., Исаев В.А. 1988. Способ переработки мелких пелагических рыб с получением белковых продуктов, фосфолипидного концентрата и ферментного препарата. А.с. SU1561939. Бюл. № 17.

16. Ржавская Ф.М., Болога М.К., Берзой С.Е., Балова O.A. 1988. Влияние предварительной электрообработки на выход жира из светящегося анчоуса // Экспресс-информация: серия «Обработка рыбы и рыбопродуктов». М.: ЦНИИТЭИРХ. Вып. 6. Стр. 5-8.

17. Флот рыбной промышленности социалистических стран. Научно-промысловое судно типа «Академик Книпович» проект 399. Доступно через http://soviet-trawler.narod.ru/pages_r/ussr/akademik_ knipovich_r.html. 26.12.2018.

18. Dai F. 2018. Deep sea fish oil soft capsule. Abstract patent. CN 107712903 (A). 1p. Accessible via: https://ru.espanet.com. 28.08.2018.

19. FAO. 1991. Energy and protein requirements // Report of a Joint FAO/WHO/UNU Expert Consultation World Health Organization Technical Report Series 724/ Reprinted 1991 ISBN92 41207248. Accessible via: http://w ww.fao.org/docrep/003/aa040e/ AA040E00.htm#TOC. 28.08.2018

20. FAO. 1997. Review of the state of world fishery resources: marine fisheries. FAO Fisheries Circular No. 920 FIRM/C920. Rome, 1997. 18 c. Accessible via: http://www.fao.org/docrep/003/w4248e/w4248ef1. htm. 11.12.2018.

21. FAO. 2011. Report of the FAO Workshop on the Status of Shared Fisheries Resources in the Northern Arabian Sea - Iran (Islamic Republic of), Oman and Pakistan. Muscat. Oman, 13-15 December 2010. FAO Fisheries and Aquaculture Report. No. 971. Karachi. FAO. 2011. 58 p. Accessible via: http://www.fao.org/ docrep/014/i2101e/i2101e00.pdf. 26.12.2018.

22. Kim K. 2003. Fermented seafood’s juice using deep water. Abstract patent. KR20030097371 (A). 1p. Accessible via: https://ru.espanet.com. 31.08.2018.

23. Liu Y. 2018. Preparation method of mixture chewable tablets containing fish bone meal and protein peptides. Abstract patent. CN107647385 (A). 1p. Accessible via: https://ru.espanet.com. 28.08.2018.

24. Matsushima H., Oba T., Hokari Y. 2016. Novel composition and method for producing the same. Abstract patent. JP2016175862 (A). 1p. Accessible via: https://ru.espanet.com. 28.08.2018.

25. Ozawa A., Yako H., Suzuki T. 1998. Cosmetic containing lantern fish oil. Abstract patent. JP10203945 (A). 1p. Accessible via: https://ru.espanet.com. 27.08.2018.

26. Sassa C., Hirota Y. 2013. Seasonal occurrence of mesopelagic fish larvae on the onshore side of the Kuroshio off southern Japan. Accessible via: https://www.researchgate.net/publication/259138853_ Seasonal_occurrence_of_mesopelagic_fish_larvae_on_ the_onshore_side_of_the_Kuroshio_off_southern_ Japan. 15.01.2019.

27. Su W., Wu C., Chai H., Li J., Gau Sh. 2009. Myctophidae extract from deep sea source, lactic fermented products and their application thereof. Abstract patent. TW200916109 (A). 1p. Accessible via: https://ru.espanet.com. 27.08.2018.

28. Wang Zh., Qiu J., Liu D., Zhang H., Li J. 2017. Nasal feeding food for patients of cerebral infarction. Harbin Institute of Tech. Abstract patent. CN107510039 (A). 1p. Accessible via: https://ru.espanet.com. 28.08.2018.

29. Ye G. 2004. Preparation of papaya protease hydrolyzed seven star fish protein nucleic acid and its making method. Abstract patent. CN 1509749 (A). 1p. Accessible via: https://ru.espanet.com. 27.08.2018.

30. Zhang L. 2018. Fish glue fruit jelly powder. Abstract patent. CN 108013417 (A). 1p. Accessible via: https://ru.espanet.com. 28.08.2018.

31. Zhang Y., Li J., Zhang R. 2017. Ultra-micro high-calcium deep-sea bone raw powder and preparation method and application thereof. Abstract patent. CN107373450 (A). 1p. Accessible via: https://ru.espanet.com. 28.08.2018.


Review

For citations:


 ,  ,   . Trudy VNIRO. 2019;176:41-50. (In Russ.)



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-3497 (Print)

По вопросу подписки и приобретения номеров журналов просьба обращаться в ООО «Агентство «КНИГА-СЕРВИС» (т.:  495 – 680-90-88;  E-mail: public@akc.ru  Web: www.akc.ru).