Preview

Trudy VNIRO

Advanced search

Ранжирование красных водорослей-агарофитов по критериям их качества с применением методов математического анализа

Abstract

It is known that the quality of raw materials of red agarophytes varies depending on their type, conditions of growth or cultivation. In this regard, there are difficulties in assessing the quality of agarophytes. The results of studies of the yield of algae polysaccharides, monosaccharide composition and physical properties of 1.5% gels of aqueous solutions of agar of various agarophytes are shown. It is scientifically based on the use of the indicators of the quality of agar and the strength of its gel for calculating the quality criterion of algae. Using the data on the yield of agar and the strength of its gel, we calculated the quality criterion of algae using the methods of deterministic integrated assessment (the method of «amounts», the method of«amount of place», the method of «average geometric value», the method of «distance», the method of«multidimensional comparative analysis»). It is shown that for calculating the complex criteria for the quality of algae, when obtaining natural agar, it is advisable to use the “distance” method, and when obtaining modified agar - the method of “multidimensional comparative analysis”. The proposed scale ranking of algae to determine their quality and processing approaches.

About the Authors

Татьяна Игнатова
Всероссийский научно-исследовательский институт рыбного хозяйства и океанографии (ФГБНУ «ВНИРО»)
Russian Federation


Антонина Подкорытова
Всероссийский научно-исследовательский институт рыбного хозяйства и океанографии (ФГБНУ «ВНИРО»)
Russian Federation


Анатолий Усов
Институт органической химии им. Н.Д. Зелинского РАН (ФГБНУ «ИОХ им. Н.Д. Зелинского»)
Russian Federation


Татьяна Родина
Всероссийский научно-исследовательский институт рыбного хозяйства и океанографии (ФГБНУ «ВНИРО»)
Russian Federation


References

1. Дягель О.Ю. 2005. Теория экономического анализа. Краснояр. гос. торг. - экон. ин-т. Красноярск. 187 с.

2. Игнатова Т.А., Подкорытова А.В. 2010. Агар: от сырья к продукту // Рыбпром. №. 3. С. 58-62.

3. Игнатова Т. А., Подкорытова А. В. 2008. Методика выделения природного агара из красной водоросли рода Gracilaria и изучение его свойств // Мат. I Межд. науч. - практ. конф., посвящённой 450-летию города Астрахани «Биотехнологические процессы и продукты переработки биоресурсов водных и наземных экосистем». Астрахань: Изд-во АГТУ. С. 95-98.

4. Игнатова Т.А., Подкорытова А.В. 2012. Технология получения агара из Gracilaria: математическое моделирование процесса модификации структуры агара // Рыбное хозяйство № 6. С. 103-111.

5. Игнатова Т.А., Подкорытова А.В., Усов А.И., Тран Тхи Тан Ван. 2009. Красные водоросли родов Gracilaria и Gracilariopsis, культивируемые во Вьетнаме: химический состав биомассы и свойства агара // Мат. III Межд. науч.-практ. конф. «Морские прибрежные экосистемы. Водоросли, беспозвоночные и продукты их переработки». Владивосток. С. 193-202.

6. Кизеветтер И. В., Суховеева М. В., Шмелькова Л.П. 1981. Промысловые морские водоросли и травы дальневосточных морей. М.: Лёгкая и пищевая промышленность. 113 с.

7. Лысенко Д. В. 2009. Комплексный экономический анализ хозяйственной деятельности. М.: Инфра- М. 320 с.

8. Подкорытова А.В. 2005. Морские водоросли - макрофиты и травы. М.: Изд-во ВНИРО. 175 с.

9. Статистика мирового рыболовства: Мировое производство аквакультуры в 2011-2015 гг. 2017. ФГУП ВНИРО. 233 с.

10. Статистика мирового рыболовства: Мировые уловы рыбы и нерыбных объектов промысла за 2011- 2015 гг. 2017. ФГУП ВНИРО. 144 с.

11. Слонекер Дж. 1975. Методы исследования углеводов. Пер. с англ. Под ред. А.Я. Хорлина. М.: Мир. С. 22-25.

12. Усов А.И. 2001. Проблемы и достижения в структурном анализе сульфатированных полисахаридов красных водорослей // Химия растительного сырья. № 2. С. 7-20.

13. Усов А. И. 2002. Полисахариды красных водорослей: взаимосвязь между строением полисахаридов и таксономическим положением водорослей // Мат. I межд. науч.-практ. конф. Морские прибрежные экосистемы: водоросли, беспозвоночные и продукты их переработки. С. 34-44.

14. Усов А.И., Элашвили М.Я. 1991. Количественное определение 3,6-ангидрогалактозы и специфическое расщепление галактанов красных водорослей в условиях полного восстановительного гидролиза // Биоорганическая химия. Т. 17, № 6, с. 839- 848.

15. Chirapart A. 1995. Physical and chemical properties of agar from a new member of Gracilaria, G. lemaneiformis (Gracilariales, Rhodophyta) in Japan // Fish. Sci. Vol. 61 (3). P. 450-454.

16. Daugherty B.K. 1988. Salinity and temperature effects on agar production from Gracilaria verrucosa strain G-16 // Aquuaculture. Vol. 75. P. 105-113.

17. Givernaud T., Gourji A. E., Mouradi-Givernaud A., Lemoine Y., Chiadmi N. 1999. Seasonal variations of growth and agar composition of Gracilaria multipartita harvested along the Atlantic coast of Morocco // Hydrobiology. P. 167-172.

18. Hong D.D., Hien H.M., Son P.N. 2007. Seaweeds from Vietnam used for functional food, medicine and biofertilizer // J. Appl Phycol № 19. P. 817-826.

19. Macchiavello J., Saito R., Garόfalo G., Oliveira E.C. 1999. A comparative analysis of agarans from commercial species of Gracilaria (Gracilariales, Rhodophyta) grown in vitro // Hydrobiology. P. 397-400.

20. Murano E. 1995. Chemical structure and quality of agars from Gracilaria // J. of Applied Phycology 7 P. 245- 254.

21. Orosco C.A. 1992. Yield and physical characteristics of agar from Gracilaria chorda. Holmes: comparison with those from southeast asian species // Bull. Jap. Soc. Sci. Fish. Vol. 58 (9). P. 1711-1716.

22. Oyieke H. A. 1993. The yield, physical and chemical properties of agar gel from Gracilaria species (Gracilariales, Rhodophyta) of the Kenya Coast // Hydrobiology. 260/261. P. 613-620.

23. Rebello J., Ohno M., Ukeda H., Sawamura M. 1997. Agar quality of commercial agarophytes from different geographical origins: 1. Physical and rheological properties // J. of Applied Phycology. Vol. 8. P. 517- 521.

24. Rees D.A. 1969. Structure, conformation, and mechanism in the formation of polysaccharide gels and networks //Adv. Carbohydr.Chem. Biochem. V. 24. P. 267- 332.

25. Sasikumar C. 1997. Effect of alkali treatment of red algae Gracilaria blodgettii and Gracilaria verrucosa (Rhodophyta) on agar quality // Indian J. of Marine Sciences. Vol. 26. P. 191-194.

26. Tagawa S., Tateyama Y., Kojima Y. 1961. On the agar- agar prepared from Gracilaria verrucosa in Africa // J. Shimonoseki Coll. Fish. Vol. 11. P. 71-78.

27. Yenigül M. 1993. Seasonal changes in the chemical and gelling characteristics of agar from Gracilaria verrucosa collected in Turkey // Hydrobiology. P. 627-631.


Review

For citations:


 ,  ,  ,   . Trudy VNIRO. 2019;176:27-40. (In Russ.)



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-3497 (Print)

По вопросу подписки и приобретения номеров журналов просьба обращаться в ООО «Агентство «КНИГА-СЕРВИС» (т.:  495 – 680-90-88;  E-mail: public@akc.ru  Web: www.akc.ru).