Preview

Trudy VNIRO

Advanced search

Российское и международное законодательство в сфере переработки красных водорослей-агарофитов и определении качества гелеобразующих полисахаридов

Abstract

In connection with the development of red algae aquaculture, as in coastal waters and in the ponds and lagoons, where in the past intensively used a variety of minerals complexes and organic additives, acutely the question of ensuring the safety and quality of red algae and their products. A number of documents for the control of these processes have been adopted, compliance with the regulatory requirements of which allow to ensure the production of high-quality and safe products. At the same time, methods of red algae certification have been developed, which apply to both their natural populations and cultivated species, as well as to the products of their processing. To date, the production of red algae at the international level is regulated by the plant protection Convention and the agreement on the application of sanitary and phytosanitary measures, social and environmental standards, as well as standards for algae developed by ASM and MSC. Products of red algae-agarophytes processing must comply the Requirements of the Codex Alimentarius Commission, as well as private standards. In the Russian Federation, agarophytes and products of their processing are subject to the Technical Regulations and standardization documents that ensure their observance.

About the Authors

Антонина Подкорытова
Всероссийский научно-исследовательский институт рыбного хозяйства и океанографии (ФГБНУ «ВНИРО»)
Russian Federation


Татьяна Игнатова
Всероссийский научно-исследовательский институт рыбного хозяйства и океанографии (ФГБНУ «ВНИРО»)
Russian Federation


Татьяна Родина
Всероссийский научно-исследовательский институт рыбного хозяйства и океанографии (ФГБНУ «ВНИРО»)
Russian Federation


References

1. Безопасность продуктов питания. Доступно через: http://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/ food-safety. 30.05.2018.

2. Глобальная стратегия ВОЗ в области безопасности пищевых продуктов. Доступно через: http://apps. who.int/iris/bitstream/10665/42559/4/9241545747_ rus.pdf. 30.05.2018.

3. Директива Совета 89/107/ЕЭС. Доступно через: http://serti.ru/pages.php?id=454. 30.05.2018.

4. Котёнев Б.Н., Подкорытова А.В., Буй Минь Ли. 2006. О Российско-вьетнамской программе совместных исследований и разработке технологий полисахаридов из бурых и красных водорослей России и Вьетнама/Ж. Рыбное хозяйство.- № 5. - С. 104-107.

5. Подкорытова А.В. 2005. Морские водоросли - макрофиты и травы. М.: Изд-во ВНИРО. 175 с.

6. Подкорытова А.В., Вафина Л.Х., Игнатова Т.А. 2017. Кормовые добавки из морских водорослей и продуктов их переработки. / Под редакцией Подкорытовой А.В. М.: Изд-во ВНИРО. 70 с.

7. Сертификат соответствия ТР ТС. Сфера. Центр сертификации продукции и услуг. Доступно через: https://sfera-cert.ru/uslugi/sertifikat-tr-ts. 30.05.2018.

8. Состояние мирового рыболовства и аквакультуры. 2010. Рим, ФАО. 225 с.

9. Статистика мирового рыболовства: Мировое производство аквакультуры в 2011-2015 гг. 2017. ФГУП ВНИРО. 233 с.

10. Статистика мирового рыболовства: Мировые уловы рыбы и нерыбных объектов промысла за 2011- 2015 гг. 2017. ФГУП ВНИРО. 144 с.

11. Учёт требований стандартов ISO в практике отечественной сертификации. Доступно через: http://helpiks.org/7-26222.html. 30.05.2018.

12. Что такое стандарты ISO 9001:2008, ISO 14001:2004, OHSAS18001:2007? Единый стандарт. Центр сертификации и лицензирования. Доступно через: https://1cert.ru/vopros-otvet/chto- takoe-standarty-iso-9001-2008-iso-14001-2004ohsas-18001-2007. 30.05.2018.

13. Chemical risks and JECFA. FAO. Accessible via: http://www.codexalimentarius. 30.05.2018.

14. Food Chemicals Codex (FCC). Accessible via: http://www.usp.org/frequently-asked-questions/food- chemicals-codex-fcc. 30.05.2018.

15. McHugh D. J. 2003. A Guide to the seaweed industry FAO. Fisheries Technical Paper № 441. 125 р.

16. MSC-ASC Seaweed Standard. Program improvements. Accessible via: https://improvements.msc.org/ database/seaweed-standard. 30.05.2018.

17. The role of JECFA for CCFA. Accessible via: http://www. fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk =1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao. org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252F CX-711-48%252FThe%2Brole%2Bof%2BJECFA %2Bfor%2BCCFA.pdf 30.05.2018.

18. World Trade Organization. 1994. Agreement on the Application of Sanitary and Phytosanitary Measures. In: The Results of the Uruguay Round of Multilateral Trade Negotiations: The Legal Texts, General Agreement on Tariff and Trade (GATT), P. 69-84.


Review

For citations:


 ,  ,   . Trudy VNIRO. 2019;176:5-13. (In Russ.)



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-3497 (Print)

По вопросу подписки и приобретения номеров журналов просьба обращаться в ООО «Агентство «КНИГА-СЕРВИС» (т.:  495 – 680-90-88;  E-mail: public@akc.ru  Web: www.akc.ru).